torsdag 19. januar 2012

Blogg off! (om ungdomsbloggere og onde gamle damer)

Jaaaada, jeg vet det: det er en hel evighet siden forrige gang jeg skrev noe her.
Jeg er på et vis avhengig av tilstrekkelig irritasjon for å produsere, og de tingene jeg irriterer meg over i hverdagen er i utgangspunktet ikke nok til å ”trigge” et blogginnlegg..
har liksom ikke vært tilstrekkelig irritert eller oppbrakt på en stund…
inntil nå... 
og hva, tenker du kanskje, er det som er så irriterende denne gangen?
Jo, det skal jeg fortelle deg:

Jeg har en venn… eller egentlig en gammel bekjent, men på Facebook er vi jo alle enten venner eller ikke bekjente i det hele tatt… Jeg mener: det hadde vel vært litt underlig om det plutselig dukket opp en forespørsel på Fjasern der Kari Nordmann ønsket å være en bekjent av deg..? Eller en gammel kjenning…? Nei, på Facebook er vi alle venner… og noen ganger er vi uenige, og vi diskuterer og vi synes den vi diskuterer med er lovlig stupid, men vi er likevel venner – og trykker ”liker” dersom vedkommende legger ut en festlig link to timer senere for vi vet jo at vedkommende egentlig er kjekk og grei…
Men noen mennesker er ikke så veldig kjekk og grei i det hele tatt…
noen mennesker skulle egentlig vært fratatt tastatur og nett-tilgang for evig tid…
noen mennesker er så korttenkte at de muligens ikke en gang burde få lov til å forlate rommet uten offentlig lønnet støttekontakt…!
Men vi kommer tilbake til dem…

Det var denne vennen, da… denne vennen har en datter.
Et nydelig vakkert lite menneske i midten av tenårene, som – på lik linje med stadig flere jenter på den alderen – har en blogg… en videoblogg, der hun skriver og snakker og legger ut bilder – slik de gjerne gjør i den alderen… av og til er hun spissfindig og morsom og ironisk og bruker bloggen til å kritisere sin egen generasjon for dens overfladiskhet og tidvise dumhet… mens andre ganger er hun en helt vanlig ungdom med ungdommers utfordringer – og sier ting som vi voksne muligens ikke føler er riktig så fullt av snert…

I dag fikk jeg altså vite at denne bloggen (hennes altså, ikke min) har blitt linket ut og latterliggjort på det groveste på Facebook, der uttalelser om hennes intellekt og generelle menneskeverd har blitt stilt spørsmålstegn ved. Jenta har altså opplevd nettmobbing i praksis.
Og da tenker du kanskje at ungdommer kan være grusomme… eller at noen burde snakke med foreldrene til disse mobberne… eller at der kan vi se når ungdommer får boltre seg på internett uten voksentilsyn…
Og så kan jeg fortelle deg at mobberne ikke er ungdommer…
Jeg kan fortelle deg at mobberne er voksne (i alle fall i alder) mennesker som har – eller kunne hatt – barn i samme alder som denne unge bloggefrøkna…
voksne mennesker som har tent virtuelle lys i kampen mot mobbing i Facebooks newsfeed, men som nå helt har glemt hvor voldsomt imot mobbing de faktisk er…
voksne mennesker som finner det helt på sin plass å bruke offentlige nettsamfunn til å angripe og – etter beste evne – ydmyke et barn…

Og så kan en jo spørre: hvem er denne bloggen for?
Blir den produsert for jevnaldrende jenter og gutter som er inneforstått med generasjonens humor og tilhørende lingo…
…eller blir den produsert for straks middelaldrende kvinner med selvhevdelsesbehov langt ut over det normale – og en ubegrunnet selvtillit kun overskygget av mangelen på empati, intellekt og generell selvinnsikt? Jeg vet ikke, jeg, men jeg gjetter på det første…
og hva i helvete har voksne mennesker på over 40 år å gjøre på en 16-årings videoblogg i utgangspunktet?

Og jada: før det renner over av: ”Hun har selv valgt å legge det ut, da må hun tåle bla bla bla..”, så har jeg et par ting å si: for det første: jenta (og utallige jenter og gutter med henne) produserer en blogg, hun har ikke stilt til valg. For det andre: hun er for Fanden et barn!!!

Jeg tenker også at det kan være greit – i tilfelle det på noen som helst måte er uklart – å gjøre oppmerksom på, at dersom du ikke liker det jeg – eller en annen blogger – produserer, så står det deg fritt å la være å lese eller besøke bloggen.

Jeg håper inderlig at jenta ikke lar seg stoppe – eller i det hele tatt affisere – av disse umenneskene…
Jeg håper inderlig at de som bidrar til denne hetsen ikke har barn selv…
Jeg håper inderlig at det ikke finnes mennesker som er avhengige av disse utyskenes empati og medmenneskelighet…
Jeg håper inderlig at mine barn aldri må ha noe med disse menneskene å gjøre…
Jeg håper inderlig at jeg aldri noen sinne møter et av disse menneskene i et mørkt smug…

De aller fleste er heldigvis ikke en del av disse menneskene.
De aller fleste er fornuftige, empatiske mennesker med gjennomsnittlig utviklet nettikette.
De aller fleste trenger ikke føle seg truffet av dette innlegget…

…men til dere som gjør det: BLOGG OFF!!!!

16 kommentarer:

 1. WORD!

  Æ e så glad for at det finnes menneska som du, Wanja, som på en slik utmerket måte kan si alt de vi andre, som ikkje e like flinke til å uttrykke oss, også meine!!
  Måtte enkelte menneska kvæles av sine egne ondskapsfulle ord, og æ håpe dem står midt i blåsten when the shit hits the fan!!!
  Så va DET sagt!

  SvarSlett
  Svar
  1. *blush* takk - og jeg håper det du håper. Det hadde vært fine ting! =)

   Slett
 2. gud bedre ... nån menneska ass.

  SvarSlett
  Svar
  1. det er noe med dyrene i denne arken, ja...

   Slett
 3. her har du jo fått d opp å frem i lyset...d e ei skam at folk har så mye negativ energi å bruke mot andre...spesielt nån som e så mye yngre..kor e selvrespektn.. du har funne fellesbetegnelsen for dem alle : selvhevdelsesbehov- der e ordet!!!

  SvarSlett
 4. Trur æ har sett nevnte blogginnlegg (nån som delte på fb),- og æ hadde da overhode inga problem med å skjønne at jenta gjorde en parodi/karikatur over såkalte "rosabloggere". Håpe at nevnte jenta les bloggen DIN, Wanja, - og forøvrig har æ kun et å si te dæ; Som vanlig e du bare spot on!

  SvarSlett
  Svar
  1. Folk med heis som går hele veien opp har i liten grad problemer med å se harseleringen i bloggen hennes, nei...
   Tviler for at hun leser denne bloggen, tror ikke hun aner hvem jeg er.
   Og takk skal du ha =)

   Slett
 5. Joda,har sett rett videoblogg og har forøvrig lest noe av bloggen hennes.Det bør kansje du også gjøre før du uttaler deg.Som sagt skjønner poenget ditt,men du må huske at hun er et forbilde for mange unge jenter og det er ikke det er ikke alt som egner seg på trykk.Så enkelt er det.

  SvarSlett
 6. Haha,kos deg videre med ditt voldsomme "engasjement".Hverken du eller andre kan stoppe mobbing uansett og i hvertfall ikke når denne jenta legger ut sånne videoblogger av seg selv og kommer med uttalelser på bloggen sin som får mammaer flest til og vrenge seg av fortvilelse fordi nettopp hennes datter leser denne bloggen og ser opp til jenta.Og all denne negative oppmerksomheten vil jo til syvende og sist gi jenta både flere lesere og mer oppmerksomhet.Og kanskje dette var meningen? Men er som sagt enig med deg at det at voksne mennesker kommer med slike voldsomme kommentarer til en 17 åring er forkastelig.Samtidig er ho jo gammel nok til og forstå at slike innlegg vil skape reaksjoner.Dette er jo ikke en 14 åring det er snakk.Når man er 17 år er man vel strengt tatt ikke et barn lenger.Ferdi debattert!

  SvarSlett
 7. Æ e (vesst det går an?) 120% enig med dæ! Når det e sagt så sku du vært nåkka heilt ainna du. Du sku vært fremst i en medieposisjon eller i stallen tel Cappelen! Keep up the good work :)

  SvarSlett
 8. Den debatten som ruller om denne bloggen har dratt meg inn i en verden jeg som 40 åring har forlatt for maange år siden. En roosa jenteblogg som er myntet på denne jenta og sine likesinnede er da virkelig ikke noe voksne mennesker trenger og haselere med. Jeg tenker denne bloggen er hennes business og en del av det å vokse opp i en digital hverdag. Ser jo at hun har tett på 30 000 treff på noem av klippene sine, så noen lar seg tydeligvis underholde....

  Så jeg sier til denne jenta "BLOGG ON" & til dere voksne som hetser henne på nett!! PISS OFF!!!!

  SvarSlett
 9. wanja...si vidt æg veit så e jo du et kvinnemenneske som både like og bli sett og hørt..så det er jo fint at du får fram dine sterke meninger i form av en blogg.men at du kan skrive at denne bloggeren e "et nydelig,vakkert lite menneske som som skriver og snakker og legger ut bilder".hadde det vært det eneste ho hadde gjort så hadde jo ikke dette blitt en diskusjon,har det vel?? ho kommer både med hetsing av andre mennesker og opptrer som både billig og overfladisk på denne bloggen.hadde du lest den så hadde du fått dette med deg.ikke akseptabelt selvom ho bare e et "barn" som du skriver..dommeste æg har hørt..og du synker jo nu ned på samme nivå som de som har lagt denne linken på facebook ved og komme med uttalelser som dette på bloggen din,spes.når du veit så jææævlig godt hvem det er snakk om.du sett jo faktisk der og veit om kem som har lagt ut linken.og nu sett du og henger ut disse.skjerp deg du også!!!!!!!!æsj!

  SvarSlett
 10. fra en ungdom sitt ståsted så vil æ nu bare si at ungdom e ungdom, å æ trur at de alle fleste ungdomman skriv mye rart på nett.. og de "voksne" som sitt og kommentere på mindreårige sine blogga osv, burde skaffe sæ et liv og sørge førr å oppdra sine egne barn eller ta klesvasken evt. førr sånne grusomme kommentara kan faktiskt ødelegge selvtillita på ei 17 år gammel jenta, vet ikke om en alder man e mere sårbar førr sånt en akkurat da...

  SvarSlett
 11. Uansett hva som er sagt og skrevet på blogg, så rettferdiggjør det ALDRI å mobbe og henge ut et barn på denne måten!
  Har disse glemt hva det vil si å gå foran som et godt eksempel?

  SvarSlett
 12. Barn?? er man et barn når man er 17 år??????? Jævla idioter hele gjengen!!!!!!!

  SvarSlett